Pamela (cosmetisch arts)


Interview met Pamela Willekens, cosmetisch arts

Pamela Willekens is als cosmetisch arts werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, de ACCZ klinieken in Zevenaar en in Zeist en ze heeft een praktijk aan huis in België. Zij is een erg ervaren Stylage gebruiker, ze traint ook alle nieuwe artsen die met Stylage gaan werken in Nederland. We praten met haar over cosmetische behandelingen en interessante toepassingen van Stylage.

Hoe is het algemene gevoel over injectables in Nederland?

“Vroeger was een cosmetische behandeling een taboe in Nederland, maar je merkt echt dat dit snel verandert. Mensen worden er veel opener over, vrouwen praten er over met hun vriendinnen en er is veel over te lezen en te horen in de media. Zo krijg ik regelmatig mensen in mijn kliniek die een tip hebben gekregen van hun zusje, of die hebben gekeken naar het programma ‘Gewoon mooier’ op televisie.

Minder angst

Omdat er nu veel meer bekend is over injectables zijn mensen ook minder bang om een behandeling te ondergaan. Dat was wel even anders ten tijde van het rumoer rondom de schadelijke gevolgen van permanente fillers. Gelukkig is Stylage niet permanent en zijn er geen schadelijke gevolgen.”

Merk je in de cosmetische markt iets van de crisis?

“Daar merk je eigenlijk weinig van. Mensen besparen op kleding, of gaan minder op vakantie. Maar ze besparen niet op cosmetische behandelingen. Natuurlijk wordt er wel wat bewuster mee omgegaan, je kan je geld maar één keer uitgeven. Daarom doen mensen het soms in plaats van een operatie, omdat dat toch een grote kostenpost is. Of men zet er echt geld voor opzij.”

Waarom werk je graag met Stylage?

“Stylage geeft hele mooie resultaten voor patiënten. Het heeft weinig bijwerkingen en er is bijna geen terugval direct na de behandeling. Dat zie je nog wel eens met andere hyaluronzuur fillers, dat er na de behandeling snel 25% van het product verdwenen is. Maar Stylage blijft goed zitten en patiënten zien direct al resultaat. Dat verwachten ze niet altijd, bij Botox moet je bijvoorbeeld altijd even wachten op het optimale resultaat. Een half jaar later zijn patiënten nog steeds erg tevreden en komen vaak terug. Voor een arts is het ook een heel makkelijk te gebruiken product.”

Wat is jouw doel bij een behandeling?

“Het is heel belangrijk om een natuurlijk en opvallend resultaat te behalen. Mensen moeten hun identiteit behouden en niet een compleet ander iemand worden. Ik wil iemands beste punten naar boven halen en ik merk dat mensen dat uiteindelijk zelf eigenlijk ook heel graag willen. Patiënten komen bij me en geven aan dat ze er moe uitzien en lijntjes hebben. Ze willen er eigenlijk uitzien als zichzelf, maar dan vijf of tien jaar geleden. Stylage kan daar goed bij helpen. Je ziet er jonger en frisser uit.”

Welke variant van Stylage gebruik je het meest?

“Ik adviseer patiënten altijd met een kleine behandeling te beginnen, en dan eventueel later nog een keer terug te komen. Zo behoud je een zo natuurlijk mogelijk effect. Daarom gebruik ik veel Stylage S en Stylage M. Met deze producten kun je veel verschillende plaatsen goed behandelen, maar voornamelijk de oppervlakkige lijntjes. Daar is veel vraag naar om die op te vullen.”

Wat zijn interessante toepassingen van Stylage?

“Stylage gebruikers zijn van alle leeftijden en iedere leeftijd heeft weer andere specifieke wensen. Jonge meisjes komen bij me voor hun lippen. Lippen geven veel vorm en uitdrukking aan een gezicht en leiden de aandacht af van andere dingen. Als je ze net iets meer naar buiten laat krullen, wordt het mooier, natuurlijker en jonger.

Alternatief voor operatie

Het gebruik van Stylage op je neus zou je niet zo snel verwachten, maar kan ook heel verrassend zijn. Als je bijvoorbeeld een bobbel op je neus hebt, kan ik in het dalletje dat daarna komt een beetje Stylage spuiten. Dat kan een prachtig effect geven en je neus ook nog eens kleiner doen lijken. Zo wordt het ook een alternatief voor een operatie!

Wenkbrauw liften

Oudere mensen verliezen soms wat bot boven hun wenkbrauw, waardoor je een andere uitdrukking krijgt. Als je een beetje Stylage boven de wenkbrauw spuit, lift je de wenkbrauw en laat je hem er meer uitspringen. Ook het gebruik van Stylage in de kin kan je gezicht echt veranderen.

Gebruik je Stylage ook in combinatie met andere behandelingen?

“Iedere cosmetische behandeling heeft weer zijn eigen specifieke resultaat, dus een combinatie van behandelingen kan zeker een mooi resultaat geven. Zo gebruik ik ook vaak wat Botox in combinatie met Stylage. Of samen met een chemische peeling, als je bijvoorbeeld de oppervlakkige rokerslijntjes in de lip behandeld. Stylage vult dan de lijntjes op en de peeling haalt oppervlakkige huidlagen weg en zorgt voor een gladdere huid.”

Gebruiken mannen ook Stylage?

“Mannen zijn nog steeds maar een klein deel van mijn klantenkring (schatting 5%), maar er zijn zeker mannen die Stylage gebruiken. Mannen die veel bezig zijn met hun uiterlijk en ook de wat rijkere mannen komen bij me langs. Mannen gaan tegenwoordig ook naar de schoonheidsspecialiste, dus waarom niet? Een veel gebruikte plaats voor Stylage bij mannen is bijvoorbeeld hun mond-neus plooi.”

Krijg je wel eens bijzondere verzoeken van mensen?

“Soms komt iemand de kliniek binnen met een foto van Jessica Alba of van Angelina Jolie met de vraag of ze er zo uit kunnen zien. Dat soort verzoeken moet ik de patient dan echt afraden. Dan moet je zo veel behandelingen doen, dat het onverantwoord wordt. Het is ook nog eens zo dat de lippen van Angelina Jolie heel mooi zijn in haar gezicht, maar in een ander gezicht misschien helemaal niet passen.

Werken in stappen

Natuurlijk kun je in bepaalde gebieden een kleine aanpassing doen, maar je kunt niet zo maar de hele vorm van je gezicht veranderen. Je hebt toch een bepaalde basis van jezelf, waar je mee moet werken. Je moet dingen geleidelijk aan doen, en niet alles tegelijk. Zo werk ik vaak in stappen en zijn mensen na stap 2 vaak al tevreden.”

Maak je bijzondere dingen mee met je werk in het Catharina Ziekenhuis?

“In het ziekenhuis werken we met hele andere indicaties. Dan gaat het niet zo zeer om schoonheidsverbeteringen, maar bijvoorbeeld een reconstructieve behandeling na een operatie of een zware ziekte. Mensen die erg ziek zijn geweest, kunnen volume verliezen in hun gezicht. Dit is met Stylage XL of XXL heel mooi op te vullen. Ook bijvoorbeeld littekens kun je mooi corrigeren. Stel je voor dat je door een hond in je gezicht bent gebeten. Dan hebben patienten soms volume verloren, of een licht asymmetrisch gezicht gekregen.

Als je je beter voelt, zie je er beter uit

Een behandeling met Stylage kan er dan echt voor zorgen dat mensen zich beter gaan voelen. Ik vind het erg mooi dat je dat kunt doen voor mensen die al veel hebben meegemaakt. Stylage lost niet alles op, maar kan een steuntje in de rug zijn. Als je je beter voelt, zie je er beter uit. En andersom!”